BRANŞLAR
WELLNESS
Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Ana Statüsü gereği ‘’Spor, sağlık, halkı bilinçlendirme ve hobi amaçlı Herkes İçin Spor Animatörü, Herkes İçin Spor Lideri, Wellness, Yoga ve rekreatif ve spor-sağlık amacı güden branşlarda antrenörler yetiştirmek için eğitim programları düzenlemek, Sağlıklı Yaşam, Wellness, Yoga, Herkes İçin Spor amaçlı özel spor tesislerinin standartlarını belirlemek ve tesislerin denetim, gözetim ve tescil işlemlerini yürütmek’’ Federasyonumuzun görevleri arasında yer almaktadır.
WELLNESS KAVRAMI
Wellness, well-being ve fitness kelimelerinin birleştirilmesinden oluşturulmuş iyi görünme, beden, ruh ve zihin sağlıklarını dengede tutmaya özgü bir hayat anlayışı olarak açıklanmaktadır. Farklı ülkelerde sağlık, esenlik, gevşeme, haz alarak yaşama, olumlama ve yeni davranışların öğrenildiği bir yaşam konsepti olarak görülen Wellness, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, 'tam bir fiziksel, zihinsel ve sosyal iyilik hali ile halsizlik ve hastalıktan yoksunluk' olarak belirtilmektedir.
Bu geniş yelpazedeki wellness kavramı farklı boyutlarda karşımıza çıkmaktadır. İş hayatındaki Mesleki seçim, gelişim ve kariyer hedeflerinde belirleyici etken olarak, topluma katılım ve birey olma yolunda teşvik edici faktörleri artıran böylece iletişim becerisini geliştirmeye destek veren Sosyal boyut ve bu tür gelişimlerle birlikte bireyin kendi varlığının anlam ve amacını kavrama yolunda ruhsal boyutundaki gelişimleri yönlendirecek Manevi gelişimine katkı sağlayacaktır. Özellikle kişilerin sağlıklı birey olma yolunda problem çözme, öğrenme ve aktarma gibi kazanımları Entelektüel (Zihinsel) gelişimlerine katkı sağladığı gibi, heyecan, stresle başa çıkma, kaygı ve duyguları yönetmedeki gelişim ile ilgili Duygusal boyutta da kazanımlar sağlayacaktır. En önemli boyutlarından gözüken Fiziksel boyut ise kişilerin hareket serbestliğini, günlük yaşantılarındaki efor gerektiren durumlarla başa çıkma kapsamında destek sağlamaktadır. Bu kapsamda Wellness bireylerin toplum içerisinde yaşama ait değerlerini arttıran, mesleki gelişimleri üst düzeyde olan fiziksel ve zihinsel anlamda sağlıklı gelişimler sağlamaktadır.
Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu olarak Wellness’ın fiziksel boyut kısmına odaklanmış bulunmaktayız. Böylece açılan kurs, sertifika, seminer, çalıştay ve kongre vb. eğitimler ile yetiştirilen eğitmenler topluma ulaşmada önemli bir etken olarak göze çarpmaktadır. Sedanter olarak tanımlanan ve iş, sosyal hayat ile ev yaşantısı arasında zaman geçiren bireylere egzersiz kavramının yaşamın bir parçası olması konusunda bilgilendirmek amaçlanmıştır. Sağlıklı yaşama konusunda yaşam biçimi oluşturan ya da doktor kontrolünden geçmiş nefes alma zorlukları yaşayan postür bozuklukları rastlanan, aşırı şişman ya da aşırı zayıf bireylerin sağlık durumlarında iyileştirme ve en önemlisi sağlığı koruma konusunda eğitmen gözetiminde yapılan aktiviteler Wellness kapsamında sıralanmaktadır.
Bu amaçla toplumun fiziksel aktiviteler yapabilmesi kapsamında aktif olarak hizmet sunan Wellness salonları, sedanter bireylerin normal yaşantılarının dışında fiziksel aktivite yaptıkları yerler olarak görülmektedir. Bu aktivite kısmındaki uygulamalar ve kullanılan malzemeler wellness salonlarının farklılığını oluşturmaktadır. Bireylerin müsabaka ve benzeri aktivitelere katılım amacı olmadan yaptıkları egzersizler Wellness salonlarında uygulanmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte özellikle hidrolik ekipmanlar, koşu bantları, bisikletler ve serbest ağırlıklar çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Wellness bireyin kendi vücut ağırlığında belki hafif ağırlıklarla yaptıkları aktiviteleri içerir. Bu egzersizlerdeki çeşitlilik ve uygulama zenginliği malzemeler ile ilişkilendirilmiştir. Bu kapsamda Federasyonumuz’un Web sayfasında (aşağıda linki verilmiş) kullanılabileceğiniz güncel ekipmanlar Wellness salonlarımızda kullanılmaktadır.
• İzotonik kuvvet makinaları,
• Hidrolik kuvvet makinaları,
• Serbest ağırlıklar(Dambıl, bar, plaka, kettletbell)
• Lastik bantları, direnç bantları,
• Çember, trambolin, mat, atlama ipi, step tahtası,
• Açık/kapalı alan bisiklet,
• Miniball, gymball, sağlık topu,
• Denge yastığı,
• Sıçrama kutuları,
• Süspansiyon egzersiz ekipmanları,
• Cardio ekipmanları (koşu bandı, yatay bisiklet, dikey bisiklet vs.)
- Özel Herkes İçin Spor ve Wellness Salonlarında Bulunması Gereken Ekipmanlar(G.T. 10.01.2019) tıklayınız