HİS BLOG
KOŞU ÖNERİLERİ
YAZ MEVSİMİNDE KOŞMAK
Havaların iyice ısındığı bugünlerde açık havada spor yapmanın keyfi, kış aylarına göre kıyaslandığında daha iyi hissettiren aktivitelerdendir. Ancak bu egzersizleri yaparken dikkat etmeyi gerektiren bazı durumlar olduğunu da unutmamalıyız.
Koşunun bedenimiz için yararlarını yadsıyamayız. Koştuğunuzda her 1,5 kilometrede 100 kalori yakabiliyor, haftada iki saat düzenli koşarak ömrünüzü dahi uzatabiliyorsunuz. Koşmak sadece formumuzu korumak adına yaptığımız bir egzersiz olmamakla birlikte, mental sağlığımız üzerinde de doğrudan etkili bir araçtır. Dolayısıyla koşu sporunu herkesin günlük yaşamının bir parçası haline getirmesinde büyük fayda vardır.
Ancak koşu yaparken mevsim özelliklerine göre hareket edilmelidir. Mevsim şartları koşmak için daha elverişli olan bu yaz günlerinde, koşu sporu yaparken nelere dikkat edebileceğinize dair bazı önerilerimiz var.
Koşu zamanlarınızı iyi planlayın
Yaz mevsiminde, sabah ve akşam güneşin etkisinin fazla olmadığı, günün serin saatlerini tercih etmeye çalışmalısınız. Koşarken havadaki ısının 27-30 dereceye çıktığı andan itibaren bedeninizdeki tepkimeler daha belirgin olacaktır. Koşu antrenmanınıza hafif bir tempoyla başlayarak, alıştığınız tempo ile devam edebilirsiniz. Sabah koşunuza ise düşük tempolu jogging ile başlayın ve vücudunuza güne başlayabilmesi başka bir deyimle uyanabilmesi için zaman tanıyın.
Bedeninizi dinleyin
Koşu, kalp ritmine ve damar sistemlerine oldukça etki eden bir egzersizdir. Sıcak havalarda koşarken kalp atışı artar ve ortalama nabız hızı, dakikada 10-15’e çıkar. Antrenman sırasında nabız ölçmek için en kolay yol, nabız ölçer saatler kullanmaktır. Düşük veya orta kalp hızında koşmayı tercih edin. Nabzınızı en iyi kontrol edebileceğiniz yöntem, nefes alış verişinizi doğru gerçekleştirmenizdir.
Daha fazla su ve dehidrasyonu engelleyen sıvılar tüketin
Günde ortalama en az 2 litre su tüketmemiz varsayıldığında, koştuğumuz zamanlarda bu oranı artırmanız gerekmektedir. Çok sıcak havalarda koşuyorsanız, yanınızda su taşımanız oldukça önemlidir. Sıcak havalarda koşarken, su tüketiminizi dengeli bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Antrenmandan önce bir bardak su için ve her 15-20 dakika iki-üç yudum alın. Su dışında elektrolit içeren izotonik spor içeceklerini de içebilirsiniz.
Başınızı sıcaktan korumayı ihmal etmeyin
Sıcak havada koşarken kafamızı mutlaka güneş ışığından korumamız gerekir. Koşu şapkası, bandana gibi aksesuarlar kullanmak daha dirençli olmanıza fayda sağlayacaktır. Ayrıca sıcak havalarda bu tip ekipman kullanmanın faydalarından biri de alındaki teri toplayarak, terin gözlerinize sızmasını engelleyici olmasıdır.
Koşu giysileri tercihinizi doğru yapın
Sıcak havalarda açık renkli giysiler kullanmak ısınmanızı bir nebze olsun azaltacaktır. Koşu için giysi seçerken havalandırması iyi olan kumaşlara öncelik vermelisiniz.
Bunun yanında koşu ayakkabısı tercihi de çok önemlidir. Yaz ayları ve sıcak havalarda kullanılmak için tasarlanan, üzerinde havalandırmaları olan, hava akışını sağlayabilen elverişli malzemelerden üretilen, nefes alan spor ayakkabı modellerini seçin. Seçeceğiniz ayakkabılar ayağınızı sıkmamalı ancak çok bol da olmamalıdır. Çorap hissi veren ve havayı hissedeceğiniz koşu ayakkabıları idealdir.
Güneşten kendinizi koruyun
Elbette sporunuzu açık havada gerçekleştirdiğiniz için, güneşe maruz kalmanız büyük olasılık içeriyor. Güneşin diğer önemli etkisi, sporunuzu gerçekleştirdiğiniz süre içerisinde, güneş ışınlarını dik bir açıyla alacak olmanızdır. Sıcak hava olduğu kadar dik gelen güneş ışığı da cildi oldukça yoğun etkiler. O yüzden özellikle güneşin dik geldiği saatlerde güneş koruyucu kremler kullanmak çok önemlidir.
Isınma ve soğuma egzersizlerinizi gerçekleştirin
Koşuya başlamadan önce açma-germe antrenmanlarınızı yapın. Bu şekilde vücudunuzun sıcak koşula hazırlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Yine sıcaktan da etkilenen nabız ve kalp atışını dengelemek için koşunuz bittikten sonra yavaşlamak üzere aynı egzersizleri tekrarlayabilirsiniz.
Koşudan sonra soğuk duş almaya özen gösterin
Koşu sonrası soğuk duş, vücudunuzu ve vücudun da öncelikle ayak ve kafa kısımlarını soğutmak için oldukça gereklidir. Soğuk su, genişleyen damarların hacimlerini dengeler, sinirsel reseptörleri uyarır. Soğuk su veya buz egzersiz sonrası kasların erken iyileşmesine katkıda bulunur.
WELLNESS EĞİTMENLİĞİ
METABOLİZMA NASIL HIZLANDIRILIR?
EGZERSİZ ve BEYİN
SOĞUK HAVADA SPOR YAPMAK
DİK DURUŞ İÇİN EGZERSİZ ÖNERİLERİ
KAHVE ve SPOR
ŞEHİRDE BİSİKLET
KOŞU ÖNERİLERİ
SPOR ve MÜZİK İLİŞKİSİ
BEBEK CİMNASTİĞİ
KENTLEŞME SÜRECİ İÇERİSİNDE HERKES İÇİN SPOR ALANLARI
OBEZİTE NEDİR?
WELLNESS NEDİR?
NEDEN YOGA YAPMALIYIM?
GEBELİKTE NEDEN EGZERSİZ VE SPOR YAPMALIYIZ?
BEL SAĞLIĞIMI NASIL KORURUM?
En Çok Okunanlar
-
1.
WELLNESS NEDİR?
156,671 Görüntülenme -
2.
WELLNESS
151,021 Görüntülenme -
3.
YOGA
100,286 Görüntülenme -
4.
BEBEK CİMNASTİĞİ
98,392 Görüntülenme -
5.
E DEVLET ÜZERİNDEN KURS BAŞVURU NASIL YAPILIR
73,367 Görüntülenme